550

Күн сайын шай ішудің сегіз себебі

Фотография - Күн сайын шай ішудің сегіз себебі

Табиғи шай - адамзатқа қажетті сусындардың бірі. Фитхакерге сілтеме жасап Day.Az хабарлағандай, оның әр алуан, пайдалы, тыныштандыратын, сергітетін қасиеттері бар. Адамға күш-қуат беретін осынау сусынның маңызды қасиеттеріне және оны не себепті күн сайын тұтынатынымыздың сырына үңіліп көрейік:

1.   Кофеге қарағандай шайды демдеу жеңілірек. Кофеүгіткіш пайдаланып, кофе қайнатқанша, қайнаған суға демдеп шай әзірлеу әлдеқайда жылдам бітетін іс.

2.   Көк шай сүйектің сыну қаупін азайтады. Ол қан-тамырларын тазартып, егде адамдарда остеопороз тәуекелін едәуір төмендетеді.

3.   Қант қосылмаған қара шай ауыздан шығатын жағымсыз иісті кетіреді. Зерттеу шайда полифенолдың бар екенін көрсетті. Ол ауызда жағымсыз иістің пайда болуына әсер ететін бактериялардың жояды.

4.   Қытайлықтар шайды ең қажетті сусын деп санайды. Олардың танымында күнделікті адам өміріне ең қажетті заттардың қатарына ағаш, тұз, күріш, май, сірке суы, сонымен бірге шай жатады.

5.   Шайдың тыныштандыратын қасиеті бар. Шөп қосылған шай егде адамдарды тыныштандыратын, сергітетін қасиетке ие. Ол 10 пайыз табиғилығымен ерекше.

6.   Шай көктемгі аллергиялық әсерді төмендетеді. Маусымдық аллергияңыз болса, таңертең қалақай қосылған шай ішіңіз. Бұл аллергиялық әсерді төмендетеді. Қалақай жапырағы қанды тазалап, жұмсақ қабынуға қарсы әсерге ие.

7.   Суға қарағанда, шайдың пайдасы көп деген ғалымдардың пікір бар. Су сияқты шай да ағзаға қажетті ылғал береді. Шайдың құрамындағы  антиоксидант оның  пайдалылығын арттырады.

8. Шайды түскі астан кейін ішпей тұра алмайсыз. Түскі ас пен кешкі ас арасында шайды ішпейтін адам кемде-кем. Шай кофеден жиынына, тал-шілікті сұрпына, өңдеу әдісіне, сақтау мерзіміне қарай ерекшеленеді. Пуэр сұрыпты шайда жапырақ, өркен, бүршіктері болады, оның сақталу мерзімі 10 жылға дейін жетеді.  Улунг сұрыпты шай қара және көк шай қасиеттерін қатар қамтиды.

Загрузка...